www.neafiladelfeiatv.gr
5a68acaa E3fe 445e 8127 B504fbba5bcf (1)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Ξεκινά η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων – Τα «παραθυράκια» για παράκαμψη της προτεραιότητας

Κοινοποίηση

Έτοιμη είναι ήδη η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων για όλα τα νοσοκομεία της χώρας με ενσωματωμένα τα περισσότερα τουλάχιστον στοιχεία των ασθενών που περιμένουν στο ΕΣΥ για επέμβαση.

Πρόκειται για την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων που θεσμοθετείται με νόμο που προωθεί το υπουργείο Υγείας και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα.

Άλλωστε σήμερα ολοκληρώνεται και η δημόσια διαβούλευση στην οποία έχει τεθεί το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη ρύθμιση για τα χειρουργεία και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Πώς θα ελέγχεται η λίστα
Η ενιαία λίστα που περιέχει ήδη τα στοιχεία χιλιάδων ασθενών από τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, θα ελέγχεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας, ενώ τον ψηφιακό έλεγχο θα έχει η ΗΔΙΚΑ η οποία και θα υλοποιεί το τεχνικό μέρος.

Με την ψηφιοποίηση των ονομάτων για σειρά προτεραιότητας στα χειρουργεία, θα ξεκαθαριστούν και οι διπλοεγγραφές των ασθενών, καθώς πολλοί πάσχοντες αφού βρίσκουν μεγάλη αναμονή για ένα χειρουργείο, απευθύνονται και σε άλλο νοσοκομείο ώστε να βρουν λύση στο πρόβλημα υγεία τους.

Όμως μένει τα νοσοκομεία να επικοινωνήσουν με όλους τους ασθενείς ώστε να διαπιστωθεί εάν αντιμετωπίζουν ακόμη ζήτημα υγείας και χρειάζονται επέμβαση ή έχουν αναζητήσει λύση στον ιδιωτικό τομέα.

Άλλωστε οι λίστες των νοσοκομείων περιέχουν ονόματα ασθενών ακόμη και τρία χρόνια πίσω από την εποχή της πανδημίας.

Τα «παραθυράκια» για παράκαμψη της προτεραιότητας

Πάντως ακόμη και η ενιαία λίστα Χειρουργείων δεν φαίνεται να μπορεί να ελέγξει την παράκαμψη της προτεραιότητας στο ΕΣΥ. Ένα φαινόμενο που υπάρχει εδώ και χρόνια κατά το οποίο οι γιατροί επικαλούνται λόγους επείγουσας επέμβασης για να βάλουν στο χειρουργείο τους δικούς τους ασθενείς, με το αζημίωτο βέβαια.

Άλλωστε και στο σχετικό νομοσχέδιο προβλέπεται ότι: «Από την Ενιαία Λίστα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά τα οποία έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης».

Γεγονός που αποτελεί όμως ένα πρώτης τάξεως επιχείρημα για τους γιατρούς που θέλουν να χειρουργούν με το γνωστό φακελάκι τους ασθενείς της επιλογής τους δηλώνοντάς τους ως επείγοντα περιστατικά.

Παρότι πλέον με την ενιαία λίστα θα είναι πιο εύκολο να διαπιστωθεί εάν σε ένα νοσοκομείο ή σε μία κλινική, συστηματικά αλλάζει η σειρά προτεραιότητας, και πάλι θεωρείται σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί το ιατρικό σώμα που συστηματικά παραβλέπει την ισότητα των ασθενών.

Από το υπουργείο Υγείας πάντως σημειώνεται ότι: «Βασικοί όροι για την κατάρτισή της λίστας αποτελούν η αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς και του δυνατού χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς. Η αξιολόγηση γίνεται με ιατρική τεκμηρίωση από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων, καθώς και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ασθενής θα ενημερώνεται για την ημερομηνία της επέμβασης όταν θα εντάσσεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Την ερχόμενη Πέμπτη η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

diktio dktio

Πραγματοποιήθηκε Η Ecomobility Ποδηλατοδρομία – Πρωτοβουλία Της Περιβαλλοντικής Ομάδας Του 2ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας

omada diktiou

Βασίλης Κικίλιας: Την πρώτη σύμβαση για προμήθεια εξοπλισμού του προγράμματος ΑΙΓΙΣ υπογράφει την Πέμπτη

omada diktiou