www.neafiladelfeiatv.gr
5721520
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνες: Η ακρίβεια το σημαντικότερο πρόβλημα των Ελλήνων – Από τι κινδυνεύουν τα νοικοκυριά

Κοινοποίηση

Στην ακρίβεια ανήκει η πρώτη θέση όσον αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας, σύμφωνα με νέα έρευνα της Metron Analysis, ενώ η κλιματική αλλαγή θεωρείται από τους Έλληνες το σημαντικότερο πρόβλημα στον πλανήτη. Την ίδια ώρα, μεγάλο μερίδιο νοικοκυριών κινδυνεύει από ενεργειακή φτώχεια, βάσει νέας έρευνας από την Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Η κλιματική αλλαγή θεωρείται από τους Έλληνες πολίτες το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί τον πλανήτη σήμερα, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, με θέμα «Τάσεις της κοινωνίας των πολιτών για την Κλιματική Κρίση στην Ελλάδα και τον Κόσμο» και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ημερίδας της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης με τίτλο Climate Era.

Συγκεκριμένα, στην παρούσα έρευνα, σε ερώτημα που τίθεται αναφορικά με τα σημαντικότερα προβλήματα που θεωρούν οι πολίτες ότι αντιμετωπίζει ο πλανήτης, στην πρώτη θέση των αναφορών βρίσκεται η κλιματική αλλαγή με 29% , ως το μείζον ζήτημα που απασχολεί τον πλανήτη σήμερα και ακολουθεί, με αυξημένο ποσοστό, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος (21%), ενώ όλες οι λοιπές αναφορές κινούνται σε μονοψήφιο νούμερο.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά προβλήματα της Ελλάδας στο ερώτημα ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η ακρίβεια (30%) και ακολουθεί η οικονομία (21%), ενώ η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 9%.

«Προκύπτει λοιπόν μια διπλή παρατήρηση: Η κλιματική αλλαγή, ενδεχομένως και λόγω της θερινής συγκυρίας των εκτεταμένων φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές) που εν πολλοίς αποδόθηκαν και στην κλιματική κρίση, φαίνεται να καθίσταται μακράν το νούμερο 1 αντιλαμβανόμενο πρόβλημα του πλανήτη, και αν συνυπολογίσουμε τις επίσης αυξημένες αναφορές στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, πιθανόν υπάρχει μια ένδειξη αυξημένης ευαισθησίας σε ζητήματα περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα όμως, η παρούσα έρευνα επιβεβαιώνει μια παρατήρηση που αφορούσε και την αντίστοιχη έρευνα του 2022: ενώ οι πολίτες θεωρούν τα ζητήματα περιβάλλοντος μείζονα σε πλανητικό επίπεδο, ωστόσο την ίδια στιγμή, και παρά τη συγκυρία των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού, σε εθνικό επίπεδο δεν τους αποδίδουν την ίδια σημασία (η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται όπως είδαμε στην τρίτη θέση με 9% έναντι 3% στην έρευνα του 2022, ενώ η κλιματική αλλαγή και στις δύο έρευνες καταγράφει μόλις 1%)», σημειώνει η έρευνα της Metron Analysis στα συμπεράσματά της.

Παράλληλα, αναφέρεται: «Αποτυπώνεται έτσι ένα νοητικό χάσμα που προς το παρόν δεν γεφυρώνεται. Το παγκόσμιο δεν μεταφράζεται σε τοπικό. Η ενδεχομένως αύξουσα ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής κρίσης σε πλανητικό επίπεδο δεν συμβαδίζει με μια ανάλογης έντασης ευαισθησία στο εθνικό επίπεδο. Οι διαφορετικές προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο προκύπτουν ακριβώς επειδή οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα ως παγκόσμιο και όχι ως τοπικό. Σε αυτή την ασυμμετρία συμβάλλει και η εμφανής απουσία ισχυρών ρυθμιστικών κανόνων και παρεμβάσεων παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά ταυτόχρονα και η αναποτελεσματικότητα των εθνικών πολιτικών ιδίως όταν τα φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική κρίση είναι πιο βίαια».

Στην παρούσα έρευνα επιχειρήθηκε να αποτυπωθούν στάσεις και αντιλήψεις των Ελλήνων πολιτών που φωτίζουν το πώς διαμορφώνεται ή μετασχηματίζεται σήμερα η σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον αλλά και τις απειλές και προκλήσεις που βρίσκονται σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή. Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα 29 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου 2023, μετά δηλαδή από ένα καλοκαίρι όπου σημειώθηκαν μεγάλης έκτασης πυρκαγιές στην Ελλάδα, αλλά πριν την εκδήλωση της κακοκαιρίας «Daniel», η οποία έπληξε με σφοδρότητα σημαντικές περιοχές της χώρας

Όσον αφορά ειδικότερα την αντίληψη περί κλιματικής αλλαγής, πάνω από 8 στους 10 (84%) πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή πράγματι συμβαίνει. Όπως τονίζει η έρευνα αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι σε σύγκριση με έρευνα του 2022 το ποσοστό αυτό παρουσιάζει μια ελαφρά κάμψη (από το 91%) και αντίστοιχα μια μικρή αύξηση το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι κλιματική αλλαγή δεν υφίσταται (από 9% σε 15%).

Στη συνέχεια, η μεγάλη πλειοψηφία, πάνω από 6 στους 10 (63%) στον συνολικό πληθυσμό, αποδίδουν την κλιματική αλλαγή στην ανθρώπινη δράση, ενώ μόλις 8% θεωρούν ότι οφείλεται σε φυσικούς-περιβαλλοντικούς παράγοντες και 13% την αποδίδουν και στα δύο.

Αναφορικά με τα αισθήματα απέναντι στην κλιματική αλλαγή, καταγράφεται ότι σχεδόν 8 στους 10, δηλαδή 79%, εκφράζουν έντονη ανησυχία (ειδικότερα: 43% δηλώνουν ότι ανησυχούν «πολύ» και 36% «αρκετά»), ενώ μόλις 21% δηλώνουν ότι ανησυχούν «όχι και τόσο» ή «καθόλου». Όπως σημειώνει η έρευνα οι γεωργοί παρουσιάζουν τα πιο υψηλά ποσοστά ανησυχίας σχετικά με την κλιματική αλλαγή, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα στην επαγγελματική κατηγορία των γεωργών, ο βαθμός ανησυχίας φτάνει το 90%, ενώ η ίδια ομάδα είναι από αυτές που παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα αποδοχής της ύπαρξης της κλιματικής αλλαγής και αναγνώρισης του ανθρωπογενούς χαρακτήρα της.

Ακόμη, μεταξύ άλλων, διερευνήθηκε η παράμετρος του πόσο υψηλή προτεραιότητα θεωρείται ότι πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση. Εδώ, 3 στους 4 (74%) πιστεύουν ότι πρέπει να είναι «πολύ υψηλή» και «υψηλή» (αντίστοιχα 30% και 44%), ενώ μόλις 9% την αξιολογούν ως χαμηλή προτεραιότητα.

ΕΚΠΟΙΖΩ: Μεγάλο μερίδιο νοικοκυριών κινδυνεύει από ενεργειακή φτώχεια

Την ίδια ώρα, έρευνα της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «REVERTER», με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Συντονιστής του έργου) και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με σκοπό τη χαρτογράφηση των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών και την κατεύθυνση των μελλοντικών μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, με έμφαση στους ευάλωτους καταναλωτές, δείχνει ότι μεγάλο μερίδιο νοικοκυριών κινδυνεύει από ενεργειακή φτώχεια που θα μπορούσε να μετριαστεί μέσω των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.

Σχετικά με την ενεργειακή φτώχεια προέκυψαν τα εξής:

  • Περίπου τα μισά νοικοκυριά αναφέρουν ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν τα σπίτια τους επαρκώς ζεστά ή δροσερά και το ένα πέμπτο των νοικοκυριών αναφέρει καθυστερήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ περίπου το 5% δηλώνει ότι έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος/φυσικού αερίου τους τελευταίους 12 μήνες.
  • Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περίπου το ένα τρίτο των νοικοκυριών αναφέρουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ανεπαρκή θέρμανση ή/και την παρουσία υψηλής υγρασίας στο σπίτι (36,15%) και περίπου το 80% των νοικοκυριών έχουν περιορίσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, περισσότερο από το 75% τη χρήση θέρμανσης και περίπου το 50% τη χρήση ζεστού νερού για να μπορούν να πληρώσουν την ενέργεια τους τελευταίους 12 μήνες.
  • Ακόμη, περίπου το 36% των νοικοκυριών ξοδεύουν περισσότερο από το 10% του καθαρού εισοδήματός τους για τις ενεργειακές τους δαπάνες και το 67,23% δήλωσε ότι οι προμηθευτές ενέργειας δεν αντιμετωπίζουν τους καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος με δίκαιο τρόπο και ιδιαίτερα τη διευκόλυνσή τους μέσω της δυνατότητας ρύθμισης οφειλών περισσότερων δόσεων.

Στα συμπεράσματα της έρευνας επισημαίνονται:

  • Σε όλες τις περιπτώσεις παρατηρείται μία αρνητική τάση μεταξύ εισοδήματος και δαπανών, με επακόλουθο την απότομη πτώση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
  • Υπάρχει σημαντικό ποσοστό κτιρίων πολύ χαμηλής ή χαμηλής ενεργειακής απόδοσης.
  • Μεγάλο μερίδιο νοικοκυριών κινδυνεύουν από ενεργειακή φτώχεια που θα μπορούσε να μετριαστεί μέσω των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται με μεγαλύτερη επιδότηση στους ενεργειακά ευάλωτους, λιγότερη γραφειοκρατία και στοχευμένη ενημέρωση ως προς τα προγράμματα και τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων (πράσινη ενέργεια).

«Εν κατακλείδι, τα στοιχεία της έρευνας είναι ανησυχητικά, ενώ ισχύουν ακόμα τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που έχει εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση» όπως σημειώνει η οργάνωση των καταναλωτών.

Τα ευρήματα

Πιο αναλυτικά από την έρευνα σχετικά με το κοινωνικοοικονομικό προφίλ προκύπτουν τα εξής:

  • Το 81% των νοικοκυριών περιλάμβαναν από δύο έως τέσσερα άτομα. Επιπλέον, περίπου το ένα πέμπτο των νοικοκυριών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν τουλάχιστον ένα μέλος με αναπηρία ή μακροχρόνια ασθένεια και το 16,3% είχε τουλάχιστον ένα μέλος που ήταν μακροχρόνια άνεργος.
  • Όλα τα νοικοκυριά με καθαρό μηνιαίο εισόδημα κάτω των 680 ευρώ δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και περίπου το 75-80% των νοικοκυριών με εισόδημα μεταξύ 680 και 1.250 ευρώ δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 50-60% για νοικοκυριά με εισόδημα μεταξύ 1.251 και 1.950 ευρώ.

Χαρακτηριστικά των κατοικιών και συστημάτων θέρμανσης

Περίπου το 40% των κατοικιών κατασκευάστηκαν πριν από το 1980 και στερούνται των βασικών προδιαγραφών μόνωσης. Επιπλέον, το 22,6% κατασκευάστηκε μεταξύ 1981 και 1995, το 23,4% κατασκευάστηκε μεταξύ 1996 και 2005 και το υπόλοιπο μετά το 2006. Το 71,42% δήλωσε ότι έχει ιδιόκτητη κατοικία και είναι αξιοσημείωτο ότι 31,9% αυτών έχουν δάνεια και υποθήκες.

Περίπου το 56% θερμαίνουν τα σπίτια τους χρησιμοποιώντας συστήματα κεντρικής θέρμανσης, όπου κυριαρχούν το πετρέλαιο θέρμανσης (41,1%) και το φυσικό αέριο (14,5%). Τα υπόλοιπα νοικοκυριά χρησιμοποιούν κυρίως συστήματα κλιματισμού (13,9%), ατομική θέρμανση με φυσικό αέριο (12,3%) και ηλεκτρικές συσκευές (4,6%).

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι 9 στους 10 από αυτούς που έχουν κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο θέρμανσης και 8 στους 10 από αυτούς που έχουν κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο χρησιμοποιούν και συμπληρωματικά συστήματα θέρμανσης, κυρίως κλιματιστικά (46,09%) και ηλεκτρικές συσκευές (25,58%). Περίπου το 2,5% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι δεν θερμαίνει καθόλου την κατοικία του.

Κόστος ενέργειας

Περίπου το 20% των νοικοκυριών λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης για λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα ή καθόλου και το 35% από 2 έως 4 ώρες την ημέρα.
Ως αποτέλεσμα, περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά αναφέρουν θερμοκρασία εσωτερικού χώρου μικρότερη από τη θερμοκρασία δωματίου που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), δηλαδή μεταξύ 18-21οC. Το συγκεκριμένο είναι ανησυχητικό γιατί το ποσοστό των νοικοκυριών που αναφέρουν προβλήματα υγείας λόγω ανεπαρκούς θέρμανσης, για θερμοκρασία σπιτιού μεταξύ 15-18οC είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό για θερμοκρασία σπιτιού μεταξύ 18-21οC και το ποσοστό για θερμοκρασία σπιτιού κάτω από 15oC είναι περίπου τέσσερις φορές υψηλότερο.

Το μέσο συνολικό ενεργειακό κόστος ανά έτος είναι περίπου 1.900 ευρώ. Οι δαπάνες ενέργειας επηρεάζονται από το μέγεθος του σπιτιού, τον τύπο του συστήματος θέρμανσης και τα χαρακτηριστικά των νοικοκυριών (πχ, ενώ τα νοικοκυριά με άνεργους τείνουν να ξοδεύουν λιγότερα).

Δυσκολία επιβίωσης νοικοκυριών

Συνολικά, το 47,5% των νοικοκυριών δήλωσε ότι δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις μηνιαίες δαπάνες, μόνο το 33,62% μπορεί να τα βγάλει πέρα με το τρέχον εισόδημα και το 10,5% ζει άνετα.

Προκειμένου να πληρώσει τα έξοδα ηλεκτρισμού και θέρμανσης τους τελευταίους 12 μήνες, ένα στα δύο νοικοκυριά έχει περικόψει τις δαπάνες φαγητού, περίπου ένα στα πέντε τις δαπάνες για φάρμακα, τέσσερα στα πέντε έχουν περιορίσει τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών και φωτισμού, ένα στα δύο τη χρήση ζεστού νερού, τρία στα τέσσερα τη θέρμανση του σπιτιού, τέσσερα στα πέντε νοικοκυριά έχουν περικόψει την ψυχαγωγία και τρία στα πέντε τις μετακινήσεις.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας για τη χρονική περίοδο από τις 25 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου 2023. Το δείγμα ήταν τυχαίο και αποτελείται τόσο από τα μέλη της, όσο και από μη μέλη. Συνολικά συλλέχθηκαν 500 ερωτηματολόγια/απαντήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

POS: Πάνω από 78.000 αιτήσεις στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης

omada diktiou

Με Εντατικούς Ρυθμούς Προχωρά Η Κατασκευή Της Πρότυπης Μονάδας Προσχολικής Εκπαίδευσης Στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (Vid)

diktio dktio

Ένθετο Γεωργία: Σημαντικά αυξημένος ο νέος προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης – Ενεργοποιήθηκε η «κάρτα του αγρότη»

omada diktiou