www.neafiladelfeiatv.gr
ΕΣΠΑ
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία – Νίκος Παλταλίδης: Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας συνεπάγεται περισσότερες επενδύσεις

Κοινοποίηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ 

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας συνεπάγεται μεγαλύτερες επενδύσεις και αντιστάθμιση των επιπτώσεων του πληθωρισμού, επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κωνσταντινα Δημητρουλη ο κ. Νίκος Παλταλίδης Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο του Durham. Ως προς το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ο κ. Παλταλίδης υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με νέες επενδύσεις στην ενέργεια, τον αγροτικό τομέα και στη τεχνολογία αιχμής.

Σε νέο υψηλό επίπεδο 15ετίας εκτινάχθηκε η τιμή του ρυζιού, λόγω της ισχυρής ζήτησης και των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την προσφορά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Το λευκό ρύζι Ταϊλάνδης κατά 5% σπασμένο – σημείο αναφοράς στην Ασία – αυξήθηκε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα και έφτασε τα 659 δολάρια τον τόνο την Τετάρτη, σύμφωνα με την Ένωση Εξαγωγέων Ρυζιού της Ταϊλάνδης.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, σημειώνοντας αύξηση της τιμής κατά περίπου 38% φέτος, καθώς η Ινδία έχει περιορίσει τις εξαγωγές και η ξηρασία απειλεί την παραγωγή.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς εμπορευμάτων το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο έχει προκαλέσει ξηρασία σε μεγάλα τμήματα της Ασίας φέτος, προβλέπεται να συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2024, θέτοντας σε κίνδυνο τις προμήθειες ρυζιού, σιταριού, φοινικέλαιου και άλλων αγροτικών προϊόντων σε μερικούς από τους κορυφαίους εξαγωγείς και εισαγωγείς αγροτικών προϊόντων στον κόσμο. Γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει εκ νέου πληθωριστικές πιέσεις. Ορισμένα μάλιστα κράτη έχουν αυξήσει τις αγορές για να δημιουργήσουν επαρκή αποθέματα εν μέσω φόβων ότι ο αντίκτυπος του Ελ Νίνιο θα περιορίσει περαιτέρω τις προμήθειες τους επόμενους μήνες.

Λίγα 24ωρα απέμειναν για να φύγει το 2023 και οι φορολογούμενοι καλούνται έως το τέλος του μήνα να εκπληρώσουν μία σειρά από υποχρεώσεις προς την εφορία. Ωστόσο, για μία υποχρέωση, την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει δώσει παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

·         έως 29/12

·         δόσεις ΕΝΦΙΑ & φόρου εισοδήματος

·         δόσεις ρυθμίσεων

·         έως 31/12

·         αποδείξεις με ηλεκτρονικό χρήμα 

·         ίσες με το 30% εισοδήματος

·         πρόσθετος φόρος 22% στο ποσό που λείπει

·         έως 29/2/2024

·         καταβολή τελών κυκλοφορίας

·         ψηφιακή ακινησία οχημάτων

Στο ύψος του πληθωρισμού του 2023 αναμένεται να αυξηθούν τα ποσά των εισφορών που καταβάλλουν για το 2024 οι μη μισθωτοί. Περίπου 1, 3 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα πρέπει εντός της σχετικής προθεσμίας να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν να ενταχθούν σταθμίζοντας τις οικονομικές τους δυνατότητες αλλά και το ύψος της σύνταξης που θα λάβουν μελλοντικά.

ΕΛ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΕΙΣΦΟΡΕΣ 2024

Με αύξηση 3,9%

1η κατηγορία: 239,23 ευρώ (230,25 ευρώ)

2η κατηγορία: 287,09 ευρώ (276,31 ευρώ)

3η κατηγορία: 344,04 ευρώ (331,13 ευρώ)

ΕΛ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΕΙΣΦΟΡΕΣ 2024

Με αύξηση 3,9%

4η κατηγορία: 413,54 ευρώ (398,02 ευρώ)

5η κατηγορία: 495,56 ευρώ (476,96 ευρώ)

6η κατηγορία: 644,80 ευρώ (620,60 ευρώ)

ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΟΙ

Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας 

Έως 31/1/2024

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η Αναβάθμιση Του Δημοτικού Οδοφωτισμού Σε Όλη Την Πόλη Είναι Πλέον Γεγονός!

diktio dktio

Ιωάννα Σπανομάρκου: Υποψήφια Ευρωβουλευτής με τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ του Ανδρέα Λοβέρδου

omada diktiou

Προφυλακίστηκε ο YouTuber που βασάνιζε δύο ΑμεΑ σε απευθείας μετάδοση

omada diktiou